Internet je v splošnem pomenu besede veliko računalniško omrežje omrežij in na svojih višjih plasteh združuje mnogo storitev. Ena najbolj priljubljenih storitev oz. sistemov interneta je svetovni splet, s čimer označujemo hiper-tekstne dokumente ali enostavno, spletne strani.

Vsaka spleta stran mora biti nekje shranjena. Prostor kjer je shranjena spletna stran, imenujemo spletni prostor, ta pa se nahaja na spletnem strežniku, kakor imenujemo računalnik z nameščeno programsko opremo, ki vsebino spletne strani servirajo spletnim brskalnikom v njim razumljivi obliki.

Postavitev lastnega spletnega strežnika je s pomočjo prosto dostopnih hitrih navodil, odprtokodne programske opreme in ugodne strojne opreme, relativno enostavna, a s preprostostjo prinaša tudi mnoge pasti.

Privzete nastavitve programske opreme običajno omogočajo hiter začetek dela in marsikdo se lahkomiselno prehitro zadovolji zgolj z dejstvom, da njegova rešitev “živi” in pozabi na bolj poglobljeno konfiguracijo ter vzdrževanje, s čimer pa sistem že v začetku (p)ostane ranljiv za vsaj polovico desetih najbolj kritičnih ranljivosti OWASP.

Po značilnosti so privzete konfiguracije v takem stanju, namenjene razvojnemu okolju in lahko nehote in skoraj neopazno prinesejo rezultate, ki v produkcijskem okolju niso zaželeni, saj lahko potencialno ogrozijo varnost sistema pred vdori.

Programsko opremo za spletno gostovanje lahko poganjamo na skoraj poljubni platformi in strojni opremi, a obsežnejše in zahtevnejše spletne rešitve z velikim številom uporabnikov in hkratnim dostopom, zahtevajo zmogljivejšo strojno opremo. V kolikor bo strežnik preobremenjen, uporabniška izkušnja ne bo zadovoljiva, saj v prvi fazi dosežemo nezadovoljive odzivne čase, v drugi fazi pa eventualno tvegamo celo izpad strežnika.

Za zagotavljanje optimalnega delovanja in stalne razpoložljivosti spletnih storitev potrebujemo zmogljivo in redundančno računalniško ter komunikacijsko infrastrukturo s kolokacijo, z zanesljivo strojno opremo pa gre za zagotavljanje kvalitetne storitve, z roko v roki, tudi redundančna internetna povezava ter brezprekinitveno napajanje. Spletna rešitev na stabilnem okolju nam namreč ne prinaša koristi, če ni dostopna preko omrežja ali pa je omrežna povezava počasna.

Tudi infrastruktura, ki ne dopušča kompromisov, nam ne bo veliko v pomoč, če ne bomo poskrbeli tudi za vsebino. Človeških napak žal ne moremo nikoli povsem preprečiti oz. izključiti, imamo pa možnost, da poskrbimo za dobro zasnovane varnostne kopije podatkov, s čimer ustvarimo resnično zanesljiv informacijski ekosistem.

Spletno gostovanje je temelj spletnega poslovanja in zelo pomembno je, da lahko računate na varno in zanesljivo gostovanje spletne strani, e-pošte in aplikacij, ki ga upravljajo usposobljeni strokovnjaki, v skladu z najvišjimi varnostnimi in tehnološkimi standardi, vi pa vaš fokus in energijo usmerjate v posel.