Predavanja_konferenca_202019

12. konferenca Mikrografije je tokrat potekala izključno prek spleta, osrednja tema dogodka pa je bila digitalizacija poslovnih okolij.

Že tradicionalno je uvodno predavanje pripadlo Boštjanu Gabercu, direktorju podjetja Mikrografija, ki je izpostavil, da je danes ključno, da smo se sposobni hitro prilagajati spremembam. Vse več podjetji se navaja na delo od doma in splošni odziv podjetji, ki so uvedbo brezpapirnega poslovanja že pretvorili v prakso je v večini primerov pozitiven.

Trenutna situacija nam ponuja veliko število izzivov in v podjetju Mikrografija ostajamo optimistični. Letos pričakujemo za okoli petino višjo rast obsega poslovanja in stabilno finančno poslovanje. Oboje je mogoče prav po zaslugi trdnih partnerstev in močnem povpraševanju po rešitvah za digitalizacijo poslovanja, ki jih ponuja podjetje.

V predavanju, ki je sledilo uvodnemu je Sandi Rožman predstavil ključne trende digitalizacije in poudaril pomen celovitega pristopa k digitalizaciji poslovanja.

Omeniti velja tudi, da se je v zadnjem letu pojavilo ogromno povpraševanje na področju elektronskega podpisovana dokumentov in v podjetju smo razvili celovito platformo za podpisovanje dokumentov mSign, ki je primerna tudi za uporabo v manjših podjetjih, največji potencial pa dosega v organizacijah, kjer imajo veliko stikov s strankami in pripravijo ogromno število dokumentov (bančništvo, zavarovalništvo, zdravstvo, telekomunikacije). Uvedba elektronskega podpisovanja namreč močno zmanjša potrebo po tiskanju dokumentov, zniža stroške manipulacije s papirnimi dokumenti in poenostavi oddaljeno poslovanje. Poleg tega mSign poskrbi še za zakonsko zahtevano varnost, onemogoči naknadno zanikanje verodostojnosti in preprečili nepooblaščen poseg v že overjen dokument. Udeležencem konference je ključne prednosti rešitve predstavil Tadej Drmaž iz podjetja Mikrografija in v nadaljevanju prikazal tudi več scenarijev uporabe elektronskega podpisa v praksi.

Da se pot v brezpapirno poslovanje podjetja začne že na vhodnih vratih oziroma vložišču dokumentov, ni skrivnost. Ključnega pomena za nadaljnjo uporabo elektronskih dokumentov je digitalizacija dokumentov takoj ko ti vstopijo v podjetje. Rešitev za enostavno in praktično digitalizacijo dokumentov sliši na ime mScan – gre za uporabniku prijazno programsko opremo za skeniranje, zajem in validacijo dokumentov, katere uporabo je na 12. konferenci Mikrografije prikazal Martin Kirar. Podjetjem, ki nimajo namenske sprejemne pisarne pa Mikrografija nudi storitev mZajem, kjer za pripravo, digitalizacijo, validacijo in distribucijo dokumentov poskrbijo strokovnjaki podjetja Mikrografija.

Na konferenci vsekakor nismo mogli mimo dokumentnega sistema mDocs, ki je vrhunska rešitev, katero odlikuje izjemna prilagodljivost in modularna zasnova programske opreme, ki omogoča nadgrajevanje in razširitve skladno z razvojem in rastjo poslovanja. Sistem se enostavno prilagaja različnim tipom in velikostim organizacije, programska oprema pa je certificirana pri Arhivu Republike Slovenije.

Pomemben korak pri urejanju poslovne dokumente je tudi zanesljiva in varna hramba dokumentacije. To nalogo prevzema mSef, varna elektronska hramba na ključ, ki je zaposlenim dostopna prek spletnega brskalnika in spletnih storitev ter je tako povsem neodvisna od uporabljene naprave ali platforme ter nudi funkcionalnosti, primerljive z lokalno e-hrambo dokumentov. Podjetja se za mSef in e-hrambo v oblaku odločajo vse pogosteje, razloge za to pa gre iskati v brezšivni integraciji s tretjimi sistemi in odsotnosti visokih začetnih stroškov, ki jih zahteva lokalna postavitev sistema elektronske hrambe in e-arhiva.

Na konferenci sta se nam pridružila tudi Darko Škerl iz družbe Halcom, ki je izpostavil, da v dobi digitalizacije elektronska identifikacija postaja neizbežno dejstvo v interakcijah zasebnih in poslovnih uporabnikov ter predstavniki podjetja Ixtlan Forum, ki so obiskovalcem predstavili rešitev digitalizacije dela sej uprav in nadzornih svetov, ki omogoča, da so vsi deležniki ustrezno informirani in lahko ključne poslovne odločitve sprejemajo tudi na daljavo.

12. konferenco Mikrografije je z optimističnim tonom in željo, da bo 13. konferenca po vrsti srečna in zopet potekala v živo, sklenil komik Tadej Toš.